..: Forum DDR :.. nowy, chrupiący... suchar.net
.: Główna :: Szukaj :: Użyszkodnicy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj :.
..:: FORUM 
 STALKER! HELP! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat : Odpowiedź do tematu :
Autor Wiadomość
StAlKeR
Euroentuzjasta
Euroentuzjasta


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 10703
Skąd: from outer space

Zobacz profil autora
PostWysłany: Sro Sty 04, 2012 22:28 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

Czy ta el34 jest tego samego producenta ? Bo jak nie to nalezaloby zmienic cala kwadre, niestety lampy roznych producentow roznia sie parametrami, maja rozne pojemnosci, rozne nachylenia charakterystyk, wzmocnienia i brzmienie. Niestety jest to element nieliniowy, analogowy, mechanicznie bardzo zalezny i mieszanie nie wychodzi na zdrowie. Tego sie nie dobierze pomiedzy roznymi producentami. Gdybys zmienial pare to co innego, ale uklad PP (push-pull) powienien byc parowany z jednego sortu.


Trzeszczenie moze miec zwiazek z niedobrym stykiem pomiedzy lampa a podstawka. Wez pilniczek do paznokci albo drobniutki papier scierny i poczysc nozki lamp. Moze byc tez to efekt mikrofonowania lampy, konkretny egzemplarz moze "smiecic" dopoki nie uzyska odpowiednich warunkow pracy. A w twoim wzmacniaczu nie ma opoznionego zalaczenia napiecia anodowego, wiec to moze byc przyczyna (swoja droga opoznione zalaczenie anodowego powinienes sobie dorobic, uklad z alledrogo kosztuje z 50zl, a powaznie oszczedza to lampy)

Tak czy siak proponuje zaopatrzyc sie w jakas dopasowana kwadre lamp.

BTW jak udalo ci sie ujebac lampe ? ja mam w domu kila setek lamp, zuzylem we wzmacniaczach kiladziesiat, i jeszcze mechaniczne uszkodzenie mi sie nie zdazylo. Owszem na strzelnicy wiele mechanicznie rozwalilem, ale ty chyba w domu nie strzelasz do wzmacniacza , co ? Wink

_________________
I never meant to hurt you. I just wanted to destroy everything that you ever believed in.
qzder
@nt 2.0
@nt 2.0


Dołączył: 11 Sty 2004
Posty: 721
Skąd: Ząbki / Wawa

Zobacz profil autora Wyślij email 2447376
PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 12:32 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

Innego. JJ dokładnie. Całej kwadry nie kupie teraz. Nie mam kasy. Tym bardziej, że jak już to zrobię to kupię jakieś porządniejsze. Kupiłem ją jako tymczasową, bo zdesperowany leciałem na słuchawkach odkąd ta lampa mi się spierdoliła i już tak mnie kurwica brała, że nie dało rady dłużej.

Układ opóźnionego napięcia anodowego mógłbym kupić, ale też sam go nie zamontuje. A to kolejne koszty. Kiedyś oddam cały wzmak np do McGyver. I porobi wszystko co trzeba.

Co do rozjebania lampy - to daj spokój Wink
W mojej klicie na szczotki nie mam miejsca, żeby gdzieś normalnie postawić ten wzmak i leżał i nadal leży w miejscu narażonym na upadki różnych rzeczy Wink Przydałaby się kratka zabezpieczająca te lampy...

_________________
Last.fm
qzder
@nt 2.0
@nt 2.0


Dołączył: 11 Sty 2004
Posty: 721
Skąd: Ząbki / Wawa

Zobacz profil autora Wyślij email 2447376
PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 12:36 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

btw. fonar mówił, że ten układ opóźnionego napięcia anodowego to tylko przy lampach z dużo większymi napięciami, a przy moim można, ale czy warto? odradził.
to tak, btw, hehehehe Very Happy

_________________
Last.fm
StAlKeR
Euroentuzjasta
Euroentuzjasta


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 10703
Skąd: from outer space

Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 16:00 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

a co ma napiecie do tego ? miniaturowa lampka 6n1 moze pracowac przy 400V i opoznione napiecie anodowe nie jest jej potrzebne, bo rozgrzewa sie szybko i szybko katoda daje emisje, nie ma zimnego startu, a olbrzymia 6080 pracuje przy 180V i bez opoznionego anodowego padla by 5x szybciej

Chodzi po prostu o nieprzeciazanie lampy przy zbyt niskiej temperaturze katody, gdy lampa nie osiagnela jeszcze warunkow pracy, to jest prosty uklad czasowy, prymitywny na maksa i nie ma co sie zastanawiac.

_________________
I never meant to hurt you. I just wanted to destroy everything that you ever believed in.
szenko2325
.


Dołączył: 09 Sty 2004
Posty: 22692
Skąd: Sentinel

Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 16:02 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

nerdy piszcie po polska bo jo tu nic nie rozumia

_________________
Za każdą linią drzew morze.
Czubki drzew na tle ciemnego nieba.
Gdy kto sieje nasiona goryczy, nie może zebrać plonu słodyczy.
qzder
@nt 2.0
@nt 2.0


Dołączył: 11 Sty 2004
Posty: 721
Skąd: Ząbki / Wawa

Zobacz profil autora Wyślij email 2447376
PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 19:48 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

a może nie powiedział napięcia? nie zrozumiałem do końca co mówił, także mogłem źle zapamiętać co zapewne się zdarzyło Wink
jest w necie jakiś podręcznik o technice lampowej po polsku? co bym mógł sobie poczytać o tym wszystkim, żeby trochę z większą świadomością używał tego wzmaka. kojarzysz taki tytuł?

_________________
Last.fm
StAlKeR
Euroentuzjasta
Euroentuzjasta


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 10703
Skąd: from outer space

Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 23:17 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

zdecydowanie "Wzmacniacze malej czestotliwosci" R. M. Malinina, klasyka, dobrze napisana i zrozumiala nawet dla laika czy innego, tfu, humanisty

jest napewno w necie dostepny skan, bo ksiazka ma juz jakies 60 lat i chyba nie byla za czesto wznawiana

_________________
I never meant to hurt you. I just wanted to destroy everything that you ever believed in.
szenko2325
.


Dołączył: 09 Sty 2004
Posty: 22692
Skąd: Sentinel

Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw Sty 05, 2012 23:47 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

jak to ma 6 dych to znajdziesz w pierwszej lepszej księgarni, pytaj tylko o Maliniaka

_________________
Za każdą linią drzew morze.
Czubki drzew na tle ciemnego nieba.
Gdy kto sieje nasiona goryczy, nie może zebrać plonu słodyczy.
Rostek
Błe!
Błe!


Dołączył: 03 Gru 2004
Posty: 2154
Skąd: się biorą dzieci ?

Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią Sty 20, 2012 23:20 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

stalki, szukam tanich glosnikow do komputera (glownie muzyka, ale czasem jakies gierki), zajaralem sie tym artykulem - http://www.techfanatyk.net/polecane-glosniki-komputerowe-2-0-2-1-5-1/

mocno zastanawiam sie nad GENIUS SP-HF 1800A - http://allegro.pl/promocja-zestaw-50-wat-rms-genius-sp-hf-1800a-wwa-i2054597514.html

Troche przekroczylem planowany budzet, ale czytam ze sa calkiem niezle. Minus, ze sa duze Mad alternatywnie wersja mniejsza - http://allegro.pl/glosniki-genius-2-0-sp-hf500a-14w-82db-sklep-wwa-i2069751056.html - boje sie ze to beda male pierdziawy. koneserem nie jestem, ale lubie jednak jakosc troche ponad market.

Myslalem tez nad Microlab FC530 - http://allegro.pl/glosniki-microlab-fc530-wzmacniacz-wys-24h-i2047031637.html - ale potem pomyslalem, ze za kazdym razem jak obcowalem z glosnikami 2.1 to skrecalem suba na minimum, bo wkurwial tylko.

Ewenutalnie polec cos w okolicy 100-200 co bedzie mialo wyjscie sluchawkowe pod reka (na biurko) i brzmialo mozliwie najlepiej w tej cenie.

_________________
Image
StAlKeR
Euroentuzjasta
Euroentuzjasta


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 10703
Skąd: from outer space

Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią Sty 20, 2012 23:31 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

serio, nie jestem w stanie nic ci podpowiedziec, bo po prostu nie dotykam nawet zdalnie sterowanym kijem takich reczy, bo to najnormalniej w swiecie nie gra tylko generuje straszny halas uwlaczajacy ludzkiej godnosci

jedyne co moglbym ci podpowiedziec, to omijaj wszelkie zestawy 2+x i wyzej, do muzyki tylko porzadne stereo, te geniusy 1800a nie wygladaja zle, ale i tak beda gra o klase gorzej niz zwykle monitory z dowolnym wzmacniaczem stereo (stary technics czy pioneer) a kasa podobna, wiec moze kup za paer dych jakis uzywany wzmak i do tego glosniki, efekt bedzie nieporownywalnie lepszy

_________________
I never meant to hurt you. I just wanted to destroy everything that you ever believed in.
wolf138
Nolife roku 2018


Dołączył: 29 Lip 2003
Posty: 2041

Zobacz profil autora 3158049
PostWysłany: Czw Wrz 27, 2012 11:28 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

Stalker co sądzisz?:

http://otomoto.pl/mercedes-benz-c-200-163km-kompressor-esprite-C25985726.html

przebieg raczej z dupy
StAlKeR
Euroentuzjasta
Euroentuzjasta


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 10703
Skąd: from outer space

Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw Wrz 27, 2012 11:56 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

co sadze ? ano to ze mercedesy po 1995 roku to tylko G-klasse, reszta szrot

tego co podales to nawet kijem przez szmate bym nie tykal, widac od razu, ze to jakas mina, lpg w mercedesie to porazka, przebieg krecony, silnik sam w sobie nie za szczegolny i do tego model znany ze sklonnosci do rdzewienia i psucia sie w najmniej oczekiwanych momentach

_________________
I never meant to hurt you. I just wanted to destroy everything that you ever believed in.
wolf138
Nolife roku 2018


Dołączył: 29 Lip 2003
Posty: 2041

Zobacz profil autora 3158049
PostWysłany: Czw Wrz 27, 2012 13:00 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

mam teraz starego mietka oczywiscie tez rdzewieje ale wszystko da sie naprawic mlotkiem:)

Szykuje sie do zmiany na cos wiekszego i szybszego (mam dosc wyprzedzania przez seicento). Kolega ma saaba 9-5 i strasznie mi sie spodobaly te samochody. Zaczelem sie rozgladac za kombiakiem 9-5 ale zeby trafic zadbany model trzeba miec zajebistego farta, do tego trzeba sie szykowac na dosc drogie naprawy wiec pomyslalem, ze moze nowszego mietka poszukam...

No i tak jestem troche w dupie bo kuzwa nic nie ma wartego uwagi
StAlKeR
Euroentuzjasta
Euroentuzjasta


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 10703
Skąd: from outer space

Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw Wrz 27, 2012 13:16 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

odpusc nowszego mietka, nie warto, psuje sie tak samo jak fiat, nie naprawisz juz mlotkiem a ceny czesci zazywczaj wyzsze

9-5 fajna fura, jak znajdziesz zadbanego to bierz, nowsze, duze , tanie, nie psujace sie to cos bardzo rzadko w przyrodzie spotykanego

nie psuja sie (uwaga !) Dacie Logan z 1.6mpi i 1.5d (tym najslabszym), bo tam sie nie ma co psuc, ale to nie jest luksus, po prostu tanie jezdzidlo

calkiem przyzwoite auto to Subaru Forester, mozna znalezc niezakatownay egzemplarz za calkiem znosne pieniadze, auto wygodne, spore, masz naped 4x4, moze ci sie spodoba

_________________
I never meant to hurt you. I just wanted to destroy everything that you ever believed in.
StAlKeR
Euroentuzjasta
Euroentuzjasta


Dołączył: 09 Paź 2004
Posty: 10703
Skąd: from outer space

Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw Wrz 27, 2012 13:21 : Odpowiedz z cytatem : Do góry : : :

aha, jeszcze jedno auto naprawde warte uwagi : chrysler Pacyfica - podloga mercedesa R, amerykanskie nadwozie, nie byly oficjalnie w polsce sprzedawane, ale sa dostepne, kolega kupil, zjebista fura, silnik nie brzydzi sie gazu tak bardzo jak w mercedesie, v6 3,8l, cos kolo 300KM, srodek zjebiscie rozplanowany, fajnie sie prowadzi

_________________
I never meant to hurt you. I just wanted to destroy everything that you ever believed in.
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat : Odpowiedź do tematu :



 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



design: Mijah; kod, opieka & kontakt: czeslaw; copyright © 2001 - 2010 DDR Team; powered by phpBB © phpBB Group